Roladki wołowe
Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: 7 roladek
Całkowity koszt: ok. 35 zł
Składniki:
Porcja: 7 roladek
Całkowity koszt: ok. 35 zł
Składniki:
- ok. 1 kg udźca wołowego
- kilka łyżek musztardy chrzanowej
- kilka kiszonych ogórków
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- ok. 150 ml białego wytrawnego wina
- ok. 200ml wody lub bulionu wołowego (co wolicie)
- 2 łyżki śmietany 18%
- Mięso pokroić na plastry gr. ok. 0,5 cm, w poprzek włókien.
- Następnie każdy plaster rozbić jak na kotlety i oprószyć z każdej strony solą i pierzem.
- Rozbite płaty mięsa z jednej strony posmarować musztardą, wyłożyć posiekaną w piórka cebulą, wcześnie trzeba ją nasolić, aby zmiękła, pokrojonymi w plastry ogórkami kiszonymi i zawinąć ciasno w rulonik.
- Każdą roladkę zesznurować dratwą.
- W głębokiej patelni rozgrzać olej i dokładnie obsmażyć roladki z każdej strony.
- Następnie podlać je winem, które lekko odparować.
- Wlać bulion lub wodę, dodać listki laurowe i obrane ząbki czosnku.
- Przykryć całość i dusić na wolnym ogniu ok. 1-1,5 godz, aż będą miękkie. Jeśli zajdzie potrzeba dolewać wody.
- Gdy mięso będzie już gotowe, wyłożyć go z naczynia, gdy lekko przestygnie rozsznurować.
- Sos, który powstał w trakcie duszenia zredukować, połączyć ze śmietaną, lub jeśli trzeba zagęścić mąką.
- Ponownie włożyć roladki i podgrzać w gotowym sosie.
- Podawać z kluskami śląskimi, kaszą, buraczkami bądź czerwoną kiszoną kapustą. Co kto woli.
Komentarze
Prześlij komentarz