Korzenne ciasteczka
Całkowity czas: ok. 1 godz.
Porcja: ok. 80 sztuk
Całkowity koszt: ok. 6 zł
Składniki:
Porcja: ok. 80 sztuk
Całkowity koszt: ok. 6 zł
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 500 g mąki
- 100 g mielonych płatków owsianych
- 120 g cukru kryształu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta mielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, przestudzić, a następnie zmielić w młynku do kawy.
- Do miski przełożyć masło, jajka, cukier i przyprawy. Zmiksować.
- Następnie dalej miksując dodać mąkę, płatki owsiane i sól.
- Całość wyrobić mikserem, a następnie na blacie podsypanym mąką, uformować kulę. Ciasto owinąć w woreczek i schłodzić 30 minut w lodówce.
- Rozgrzać piekarnik do 180 C (termoobieg).
- Na lekko oprószonej stolnicy mąką, rozwałkować ciasto (grubość zależy od upodobań) i wykrawać foremkami kształtne ciasteczka.
- Piec w 180 C ok. 5-10 minut (zależy od grubości).
- Wystudzić i udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz