Kokosanki
Całkowity czas: ok. 40 minut
Porcja: 2 duże blachy
Całkowity koszt: ok.
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g posiekanej na drobno suszonej żurawiny lub płatków żurawinowych
- 4 białka
- szczypta soli
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżka likieru orzechowego lub dowolnego (można pominąć lub dodać odrobinę aromatu np. pomarańczowego)
Przygotowanie:
- Wiórki kokosowe wymieszać z żurawiną.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu, aż piana stanie się puszysta i lśniąca (ok. 5 minut)
- Do piany wsypać wiórki z żurawiną i dodać likier. Wymieszać powoli łyżką.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dwoma łyżeczkami wykładać porcję masy. Około 1 pełna łyżeczka na jedną porcję. Zachować odstępy między porcjami.
- Piekarnik nagrzać do 150 C (termoobieg) i zapiekać ok. 10 minut, aż staną się złocisto-rumiane. Na środkowej półce piekarnika.
- Studzić na kratce.
- Po wyjęciu z piekarnika może być wrażenie, że są zbyt miękkie, ale gdy się wystudzą staną się chrupiące.
- Aby długo zachowały świeżość zamknijcie je w szczelnym słoju lub pudełku.
Komentarze
Prześlij komentarz