Hummus
Całkowity czas: ok. moczenie+gotowanie+pozostałe=3 godziny
szybciej jeśli użyjecie ciecierzycy z puszki
Porcja: ok. średnia porcja
Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki:
Możecie użyć gotowej ciecierzycy z puszki. Wówczas należy ja dokładnie odsączyć i połączyć z pozostałymi składnikami.
szybciej jeśli użyjecie ciecierzycy z puszki
Porcja: ok. średnia porcja
Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki:
- 100 g ciecierzycy (nie puszkowanej)
- 1 łyżka suszonych pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryczki
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ok. 2 łyżek greckiego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- plasterki sera żółtego
- Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić do moczenia przez całą noc.
- Po namoczeniu, z ciecierzycy odlać wodę, nalać ponownie czystej (tak 1 cm nad poziom ciecierzycy) i gotować (nie soląc) na wolnym ogniu, do miękkości.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni a następnie ostudzić.
- Natkę pietruszki i ząbek czosnku posiekać.
- Ugotowaną ciecierzycę odcedzić z wody i ostudzić.
- Następnie, wszystkie składniki(oprócz jogurtu) zmiksować na jednolitą masę blenderem.
- W zależności od tego jak gęstą masę chcemy uzyskać, mieszając, stopniowo dodawać jogurt naturalny.
- Doprawić do smaku.
- Przygotować paluszki serowe.
- Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i podzielić na dwie równe części.
- Jedną część ciasta wyłożyć plasterkami sera żółtego i przykryć drugim płatem ciasta. Delikatnie docisnąć.
- Ciasto pokroić na zgrabne paluszki i upiec w 200 C (termoobieg) ok. 10 minut.
Możecie użyć gotowej ciecierzycy z puszki. Wówczas należy ja dokładnie odsączyć i połączyć z pozostałymi składnikami.
Komentarze
Prześlij komentarz