Ciasto bananowo-marchewkowe
Całkowity czas: ok. 80 minut.
Porcja: śr. keksówka
Całkowity koszt: ok. 12 zł
Składniki
na ciasto:
Porcja: śr. keksówka
Całkowity koszt: ok. 12 zł
Składniki
na ciasto:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 3 jajka
- 2 banany
- 150 g startej na grubych oczkach marchewki
- 50 g uprażonych na suchej patelni płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki startej grubo marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- Obrane banany posiekać w kostkę.
- Dodać do nich sól, cukier, jajka i płatki owsiane. Całość zmiksować.
- Masę połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, wlać olej i dokładnie wszystko razem połączyć mikserem.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem.
- Po upieczeniu wystudzić na kratce.
- Przygotować dekorację.
- Do roztopionego masła dodać miód i startą marchewkę.
- Dusić na małym ogniu, aż marchewka zmięknie i będzie szklista.
- Wystudzić i udekorować ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz