Grysikowiec
Składniki
na ciasto:
na ciasto:
- 600 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 100 g margaryny lub masła
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 litr mleka
- 2 cukry waniliowe
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 5 łyżek kaszy manny
- 170 g cukru
- 170 g margaryny
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 1/2 kieliszka spirytusu
- Mąkę wysiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, jak na kruche.
- Zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na 1 godz.
- Podzielić na 3 równe części i upiec kolejno 3 placki w 180 C (termoobieg) ok. 10 minut, w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Zdejmować z blachy jeszcze ciepłe.
- Przygotować masę.
- Margarynę zagotować z mlekiem, a następnie dodać pozostałe składniki. Gotować całość na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Po ugotowaniu jeszcze gorącą masą przełożyć placki.
- Przygotować polewę.
- Margarynę z cukrem i wodą gotować na średnim ogniu ok. 5 minut, mieszając.
- Następnie dodać kakao, dobrze połączyć z resztą składników, ale już nie gotować.
- Na końcu dodać spirytus i wymieszać.
- Polewą polać wierzch ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz