Zabajone owoce
Całkowity czas: ok. 15 minut+1 godzina chłodzenia
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: ok. 5 zł
Składniki:
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: ok. 5 zł
Składniki:
- 4 duże żółtka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki półsłodkiego białego wina
- 200 ml śmietany 30%
- sok z 1 cytryny
- owoce:kiwi, banany itp
- gorzka czekolada
- Dokładnie umyć i sparzyć jajka (zanurzam je na moment we wrzątku, wyjmuję i oblewam zimną wodą).
- W garnku zagotować niewielką ilość wody. zmniejszyć ogień do minimum.
- Do miski ,dopasowanej wielkością do garnka, włożyć żółtka, cukier, sok z cytryny i wino.
- Miskę umieścić na garnku (miska nie może dotykać wrzątku) i ubijać mikserem składniki do momentu, aż powstanie puszysta, gęsta masa (ala kogel-mogiel). Po ubiciu zdjąć z garnka.
- Osobno ubić na sztywno śmietanę, ale już nie na parze.
- Szpatułką, delikatnie połączyć obie masy ze sobą i włożyć na 1-1,5 godz. do zamrażalnika. Masa ma porządnie się schłodzić, ale nie zamrozić.
- Podawać w towarzystwie owoców, posypane wiórkami czekolady.
- Masę można również zamrozić, będą wtedy wspaniałe domowe lody.
- Porządnie wyparzcie jajka.
Komentarze
Prześlij komentarz