Szynka w piwie
Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: ok. duża porcja
Całkowity koszt: ok. 30 zł Składniki:
Porcja: ok. duża porcja
Całkowity koszt: ok. 30 zł Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 listki laurowe
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 2 łyżki soli gruboziarnistej
- 1 litr piwa imbirowego
- 3 łyżki marmolady brzoskwiniowej
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki miodu (lub cukru)
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- Umytą szynkę włożyć do garnka, zalać wodą (tak, aby była prawie całkowicie pokryta). Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Następnie szynkę odcedzić i opłukać pod zimną wodą.
- Z powrotem włożyć szynkę do garnka, dołożyć przepołowione (wraz z łupiną) i opalone na ogniu cebule, listki laurowe, pieprz i sól.
- Całość zalać piwem (jeśli piwo nie pokryje całej szynki dolać wodę lub bulion).
- Garnek postawić na gaz, przykryć, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, delikatnie odchylić pokrywkę i w ten sposób gotować szynkę przez ok. 1,5 godz. Całość powinna delikatnie "pyrkać"
- Po tym czasie szynkę wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do naczynia do zapiekania lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Nagrzać piekarnik do 220 C (termoobieg).
- Wszystkie składniki glazury połączyć ze sobą i posmarować nią wierzch szynki.
- Przygotowaną w ten sposób szynkę zapiekać na górnej półce piekarnika przez ok. 15minut, do momentu, aż wierzch się zarumieni.
- Wyjąć i ostudzić.
- Szynkę można podawać na ciepło lub na zimno jako domową wędlinkę.
- Należy pamiętać, iż jeżeli szynka ma być podana na ciepło powinna postać ok. 10 minut zanim zostanie pokrojona (w ten sposób nie wypłyną z niej soki).
- Szynkę można przygotować wcześniej lub zamrozić.
Komentarze
Prześlij komentarz