Panna Gruszka
Całkowity czas: ok. 60 minut
Porcja: blacha o wym. 25x30 cm
Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki:
Porcja: blacha o wym. 25x30 cm
Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki:
- 225 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 175 g miękkiego masła
- 3 jajka
- sok z 1 cytryny
- 3 duże gruszki twarde
- 3 łyżki cukru
- mały słoiczek dżemu brzoskwiniowego
- cukier puder do posypania
- W misce umieścić mąkę , proszek do pieczenia, masło, cukier (100 g) i jajka. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Gotową masę podzielić na dwie części.
- Umyte gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić je w plasterki.
- Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z trzema łyżkami cukru.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Pierwszą część masy rozłożyć cienko na spodzie formy. Na wierzchu poukładać plasterki gruszek (część odłożyć na wierzch ciasta).
- Wierzch gruszek posmarować dżemem brzoskwiniowym,
- Wylać pozostałą część ciasta.
- Poukładać resztę gruszek.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 30-40 minut.
- Wystudzić.
- Podawać z gałkami lodów dowolnie udekorowane.
Komentarze
Prześlij komentarz