Omlet z jabłkami
Całkowity czas: ok. 1o minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 4 zł
Składniki:
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 4 zł
Składniki:
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- odrobina oleju do smażenia
- 1 duże jabłko
- W jednej misce wymieszać dokładnie mąkę, mleko, żółtka jaj, cynamon i cukier, tak, aby nie było grudek.
- W drugiej misce ze szczyptą soli ubić na sztywno białka jaj.
- Ubitą pianę ostrożnie połączyć z masą jajeczną.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na dowolnej wielkości cząstki.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, przelać masę omletową, na wierzchu poukładać jabłka, zmniejszyć ogień do minimum i przykryć wierzch patelni.
- Gdy góra omletu zetnie się a spód przyrumieni, ostrożnie za pomocą dwóch łopatek lub deski przewrócić omleta na drugą stronę i zrumienić, już bez przykrycia.
- Na ogół smażenie trwa ok. 2-3 minut.
- Jeśli nie posiadacie dużej patelni można usmażyć dwa odrębne mniejsze omlety.
przetestowałam dzisiaj na śniadanie- pycha:)
OdpowiedzUsuń;-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń