Kurczak z cytrynową nutą
Całkowity czas: ok. 40 minut+marynowanie min. 2omin.
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 12 zł
Składniki:
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 12 zł
Składniki:
- 4 dowolne części kurczaka
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 posiekana duża cebula
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego (można zastąpić sokiem z cytryny)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka gruboziarnistej soli
- pieprz
- 100 g miękkiego masła
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- ew. cukier puder do smaku
- Z podanych składników przyrządzić marynatę.
- Umyte i osuszone części kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na min. 2o min.
- W tym czasie miękkie masło utrzeć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ew, cukrem.
- Zamarynowanego kurczaka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C z funkcją grilla+ termoobieg. Zapiekać ok. 30 minut, co jakiś czas smarując pozostałą marynatą i obracając kurczaka.
- Sprawdzić czy mięso jest gotowe (po nakłuciu sok wypływający z kurczaka ma być przeźroczysty, jeśli jest różowy, a wierzch już mocno się zrumienił, przykryć całość folią aluminiową i zapiekać jeszcze ok. 10 minut).
- Podawać na ciepło w towarzystwie masła cytrynowego, zapiekanych ziemniaczków, grzanek lub tortille.
- Kurczaka możecie przyrządzić wcześniej i do czasu podania trzymać w cieple lub podgrzać przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz