Focaccia z ziołami i cebulką
Całkowity czas: ok. 2 godziny
Porcja: duża porcja
Całkowity koszt: ok. 6 zł
Składniki:
Porcja: duża porcja
Całkowity koszt: ok. 6 zł
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki soli
- 350 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek (można użyć innej)
- kilka gałązek świeżej szałwii
- 2 czerwone cebule
- Drożdże rozetrzeć w 1 00 ml ( z tych 350 ml) ciepłej wody z odrobiną cukru. Dodać 50 g mąki (z tych 500 g). dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął bąbelkować.
- Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki (oprócz ziół i cebulki). Połączyć je ze sobą, a następnie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagniatać go ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, oraz zacznie odchodzić od dłoni.
- Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką i odstawić, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
- W międzyczasie drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na oleju lub maśle.
- Szałwię również drobno posiekać, ale nie smażyć.
- Po wyrośnięciu ciasto przekłuć nożem, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąka i zagnieść z posiekaną szałwią i cebulą.
- Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, wyłożyć nim formę do pieczenia wyłożoną papierem lub posmarowaną niewielką ilością oleju i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
- Po tym czasie w cieście palcami zrobić wgłębienia.
- Skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku przez ok. 25 minut w 200 C (termoobieg).
- Podawać skropione aromatyzowaną oliwą z czosnkiem.
- Najlepiej smakuje na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz