Ala kajzerki
Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: 8 bułeczek
Całkowity koszt: 3 zł
Składniki:
Porcja: 8 bułeczek
Całkowity koszt: 3 zł
Składniki:
- 520 g mąki typu 650
- 20 g św. drożdży
- 60 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do miski przesypać mąkę. Wsypać do niej pokruszone drożdże i cukier. Rękami rozdrabniać drożdże w mące, jak na kruszonkę. Odstawić na 10 minut pod przykryciem.
- Następnie dodać masło i również rozdrobnić z mąką jak na kruszonkę. Wlać wodę, mleko, rozbełtane żółtko, olej, wsypać proszek do pieczenia.
- Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Powinno to trwać ok. 10 minut.
- Pozostawić przykryte do wyrośnięcia na ok, 1 godzinę (powinno podwoić objętość).
- Po tym czasie, ciasto przebić nożem, szybko jeszcze raz zagnieść i uformować z niego ok. 8 zgrabnych bułeczek.
- Wyłożyć na blachę do pieczenia (podłożyć papier do pieczenia), naciąć wierzch i odstawić na ok. 20 minut, aż podrosną.
- Przed włożeniem do piekarnika, wierzch spryskać wodą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C (temoobieg) ok. 10-15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz