Tortille "chili con carne"
Całkowity czas: ok. ok. 40 minut
Porcja: ok. 7 porcji
Całkowity koszt: ok. 20 zł
Składniki na tortille:
Porcja: ok. 7 porcji
Całkowity koszt: ok. 20 zł
Składniki na tortille:
- 225 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- ok. 130 ml ciepłej wody
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g czerwonej fasolki z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mielonego kuminu
- szczypta suszonego tymianku, ew. kilka gałązek świeżego
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryczki (dla dzieci zamienić na słodką lub ostrej tylko odrobinę)
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- cukier do smaku
- sól, pieprz
- 100 ml wody
- oliwa do podsmażenia
- 3 plasterki żółtego sera
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Dolać olej i wymieszać.
- Następnie wlać wodę, wymieszać i wyrobić miękkie elastyczne ciasto.
- Odstawić pod przykryciem na 10 minut.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 7-8 części.
- Każdą z nich rozwałkować na cienkie krążki o śr. ok. 10 cm.
- Każdy placek smażyć na suchej patelni, dobrze rozgrzanej, na średnim ogniu. Gdy pojawią się "bąbelki" i tortilla lekko się przyrumieni, przewrócić na drugą stronę.
- Każdą usmażoną tortille zwinąć od razu w rulonik, aby łatwiej było ją potem formować z nadzieniem.
- Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę i czosnek.
- Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć dopóki mięso nie zmieni koloru.
- Dosypać przyprawy , wymieszać i wlać ocet. Odparować.
- Dodać koncentrat, wodę i całość wymieszać.
- Dodać odsączoną i opłukaną fasolkę z puszki. Ponownie wymieszać.
- Całość dusić ok. 5 minut.
- Każdą tortillę nadziewać farszem, zwinąć w rulon. Na koniec każdego rulonu położyć odrobinę sera, aby kanapka się nie rozwijała.
- Tortille ułożyć w formie do zapiekania i zapiekać ok. 10 minut w 150 C (termoobieg) .
Komentarze
Prześlij komentarz