Przejdź do głównej zawartości
Kwaśnica na żeberkach
Składniki:
- ok. 500 g żeberek
- ok. 500 g kiszonej kapusty
- 1/2 łyżeczki całego kminku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz
- 1 łyżka naturalnej przyprawy do zup
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- ok. 8 dużych ziemniaków
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone żeberka podzielić na mniejsze części.
- Kiszoną kapustę pokroić.
- Do dużego garnka włożyć żeberka, oraz przyprawy.
- Wszystko zalać wodą troszkę ponad wysokość składników (można ją uzupełnić w trakcie gotowania).
- Garnek przykryć i całość gotować na wolnym ogniu ok. 1-1,5 godz. Po tym czasie dołożyć kiszoną kapustę, zmiażdżone ząbki czosnku i gotować do miękkości.
- Osobno ugotować ziemniaki.
- Gdy zupa będzie gotowa, doprawić ją do smaku solą, pieprzem i dokwasić w razie potrzeby sokiem z kapusty kiszonej.
- Podawać z ziemniakami, żeberkami i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz