Francuska tarta gruszkowa
Całkowity czas: ok. 60 minut
Porcja: ok. 6 porcji
Całkowity koszt: ok. 14 zł
Składniki:
Przygotowanie:
Porcja: ok. 6 porcji
Całkowity koszt: ok. 14 zł
Składniki:
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 30 g cukru
- 600 ml mleka
- 3-4 gruszki
- 1łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
- 2 łyżki tartej czekolady
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 C (termoobieg).
- Formę na tartę o śr. 23 cm wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i odstawić do lodówki.
- Żółtka wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i odrobiną mleka.
- Resztę mleka zagotować. Zdjąć z palnika.
- Nieco gorącego płynu dodać do masy żółtkowej, po czym wlać ją do ugotowanego mleka, ponownie postawić na małym ogniu i gotować do czasu, aż krem zgęstnieje.
- Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać groch lub fasolę, aby go obciążyć. Włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut.
- W tym czasie obrać gruszki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Z wierzchu delikatnie zrobić w gruszkach nacięcia. Skropić sokiem z cytryny.
- Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z grochem. Rozsmarować na cieście dżem i nałożyć krem. Na wierzchu poukładać gruszki. Posypać startą czekoladą.
- Ponownie włożyć do piekarnika, obniżyć temp. do 180 C i piec ok. 20 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Komentarze
Prześlij komentarz