Szarlotka z pianką
Całkowity czas: ok. 1,5 godziny
Porcja: blacha o wym. 25x30 cm
Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki
na ciasto biszkoptowe:
Przygotowanie biszkoptu:
Porcja: blacha o wym. 25x30 cm
Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki
na ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- ok. 1,5 kg jabłek
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 2 opakowania galaretki o smaku leśnych owoców
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie biszkoptu:
- Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier.
- Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
- Zmniejszyć obroty do minimum i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać powoli olej. Delikatnie połączyć składniki.
- Ciasto wylać na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (można wyłożyć papierem do pieczenia).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 25 minut. Następnie wystudzić.
- Przekroić ciasto aby powstały dwa płaty.
- Jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych.
- Następnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
- Przełożyć do garnka i uprażyć je z cukrem i cynamonem. Pod koniec prażenia wsypać galaretkę i mieszać do momentu, aż galaretka rozpuści się. Wystudzić.
- Mleko skondensowane miksować na najwyższych obrotach ok. 3 minuty.
- Dodać lekko tężejącą galaretkę i miksować jeszcze chwilę, aby masa nabrała powietrza.
- Uwaga: Piankę przygotować bezpośrednio przed wylaniem jej na placek, gdyż bardzo szybko tężeje.
- Blaty biszkoptowe przełożyć uprażonymi jabłkami.
- Na wierzch wylać piankę, wyrównać wierzch i posypać kokosem.
- Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny, aby ciasto dobrze stężało.
Ciasto wygląda bardzo smakowicie, a pianka o smaku owoców leśnych przemawia do mnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-) zapraszam do wypróbowania ;-) pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuń