Spaghetti z bakłażanem
Całkowity czas: ok. 45 minut
Porcja: ok. 3-4 porcje
Całkowity koszt: ok. 12 zł
Składniki:
Porcja: ok. 3-4 porcje
Całkowity koszt: ok. 12 zł
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 duże czerwone pomidory
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- ok. 50 ml białego wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- garść świeżego oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- ser parmezan do posypania
- 300 g makaronu spaghetti
- Bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie bakłażana przełożyć na sito i opłukać pod zimną wodą. Odsączyć.
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekane ząbki czosnku, zeszklić je, a następnie dołożyć bakłażana. Smażyć na średnim ogniu ok. 3 minuty. Wlać wino i odparować.
- Po odparowaniu dodać pokrojone w kostkę pomidory, słodką i ostrą paprykę oraz część świeżego oregano oraz koncentrat. Jeśli trzeba podlać odrobiną wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie można doprawić odrobiną miodu lub cukru.
- Całość dusić ok. 10 minut.
- Ugotować makaron al dente.
- Odcedzony makaron (nie przelewać go wodą!!) połączyć z sosem. Podawać posypany parmezanem i świeżym oregano.
Komentarze
Prześlij komentarz