Sałatka nicejska
Całkowity czas: ok. 15 minut
Porcja: ok. 3-4 osoby
Całkowity koszt: ok. 6 zł
Składniki:
Porcja: ok. 3-4 osoby
Całkowity koszt: ok. 6 zł
Składniki:
- sałata zielona ( np. roszponka, lodowa, itp.)
- 2 jajka
- 1 duży pomidor
- 6 pomidorków koktajlowych (np. black cherry)
- 8 zielonych oliwek
- 4 fileciki anchois (można pominąć ten składnik)
- garść zielonej fasolki szparagowej
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- odrobina miodu do smaku
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- Jajka ugotować, w taki sposób, aby środek był lekko płynny. Mój sposób, myję jajka dokładnie w dość ciepłej wodzie (aby osiągnęły temp. pokojową), osuszam i wkładam do wrzątku. Gotuję na średnim ogniu pod przykryciem ok. 6 minut. Po ugotowaniu natychmiast przekładam do bardzo zimnej wody.
- Fasolkę szparagową kroję na mniejsze kawałki, wrzucam na wrzątek z dodatkiem soli i odrobiny cukru, i gotuje ok. 5 minut. Następnie wkładam do zimnej wody i odcedzam.
- Jajka obrać i podzielić na ćwiartki.
- Na głębokim talerzy ułożyć poszarpaną sałatę, na jej wierzch fantazyjnie poukładać pomidorki, oliwki, fasolkę, jajka i fileciki anchois.
- Przygotować sos. Wszystkie jego składniki dokładnie ze sobą połączyć. Czosnek należy przecisnąć przez praskę.
- Sosem polać sałatkę dopiero przed podaniem. Dodatkowo wierzch sałatki skropić oliwą z oliwek.
Komentarze
Prześlij komentarz