Czekoladowo-maślane bułeczki
Całkowity czas: ok. 2, 5 godziny
Porcja: ok. 12 bułeczek
Całkowity koszt: ok.6 zł
Składniki:
Porcja: ok. 12 bułeczek
Całkowity koszt: ok.6 zł
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 3 jajka
- 50 g masła + 2 łyżki do posmarowania
- ok. 120 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- mały kubek kremu czekoladowego
- ew. kokos do posypania
- Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 50 ml ciepłego mleka ( z tych 120) oraz 20 g mąki (z tych 450 g). Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 15 minut, do czasu, aż drożdże zaczną pracować.
- Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałą mąkę, mleko, sól, roztrzepane jajka oraz roztopione i ostudzone masło.
- Całość wymieszać, przełożyć na blat obsypany mąką i wyrabiać rękami ok. 10 minut, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie.
- Odstawić przykryte ściereczką na 1-1,5 godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie ciasto przekłuć nożem i podzielić na ok. 12 części. Z każdej części uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć, na jej środek nałożyć krem czekoladowy i zebrać brzegi jak przy formowaniu sakiewki, skleić je ze sobą, a następnie ostatecznie nadać bułeczce okrągły kształt.
- Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wierzch posmarować roztopionym masłem i posypać, np. wiórkami kokosowymi.
- Następnie upiec je w piekarniku nagrzanym do 200 C (termoobieg) ok. 15 minut.
- Wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz