Pierogi z łososiem w sosie kurkowym
Całkowity czas: 1-1,5 godz.
Porcja: ok. 40 pierożków
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki
na ciasto:
Porcja: ok. 40 pierożków
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki
na ciasto:
- 400 g mąki
- 1 jajko
- ok. 250 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 200 g filetu z łososia
- 150 g serka ricotta lub innego śmietankowego
- 1 cebula
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryczki
- sól, pieprz
- olej
- 500 g kurek
- 4 duże pieczarki
- 1 cebula
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
- 250-300 ml bulionu drobiowego
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz
- 1 łyżka świeżego koperku
- Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. W środku mąki zrobić dołek i wlać gorącą wodę. Wysiekać z mąką, aby utworzyły się tzw. "kluchy"
- Dodać jajko i wyrobić całość na jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem na ok. 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
- W tym czasie przygotować farsz.
- Łososia skropić sokiem z cytryny, a następnie obtoczyć w tymianku, papryce, soli i pieprzu. Usmażyć na oleju. Wystudzić, rozdrobnić, jeśli trzeba usunąć ości i skórę. Rybę wymieszać z serkiem, skórką z cytryny i posiekaną a następnie podsmażoną cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przygotować sos.
- Kurki i pieczarki dokładnie oczyścić. Pieczarki pokroić na talarki. Na oleju zeszklić cebulkę, a następnie dodać grzyby. Chwilę przesmażyć.Wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i pod przykryciem dusić ok. 15 minut. Po tym czasie sos zdjąć z ognia i powoli dodawać jogurt ciągle mieszając. Na koniec dosypać posiekany koperek. Ewentualnie jeszcze doprawić.
- Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wykrawać krążki, które nadziewać farszem i zlepiać.
- Gotowe pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze na średnim ogniu (bez przykrycia) ok. 3-5 minut.
- Podawać z sosem kurkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz