Pieczony łosoś z warzywami
Całkowity czas: ok. 30 minut
Porcja: ok. 2 porcje
Całkowity koszt: ok. 20 zł
Składniki:
- 1 filet z łososia ze skórą
- ok. 200 g pomidorków koktajlowych (różnych kolorów)
- 1 mała żółta papryka
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki czarnych oliwek z zalewy
- garść świeżej bazylii
- 2 gałązki rozmarynu
- ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Filet z łososia umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
- Pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekroić na połowę.
- Paprykę pokroić w plasterki a cukinię w kostkę.
- Bazylię posiekać.
- Warzywa wymieszać z oliwą, octem balsamicznym, częścią rozmarynu i bazylii. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowanymi warzywami wyłożyć spód naczynia do zapiekania.
- Na warzywa położyć rybę (skórą do dołu). Z wierzchu łososia oprószyć solą, pieprzem i pozostałą częścią bazylii i rozmarynu. Dodatkowo rybę skropić odrobiną oliwy i octu balsamicznego.
- Całość zapiekać w nagrzanym piekarniku (termooobieg, bez przykrycia, na środkowej półce) w 200 C przez ok. 20 minut.
- Po upieczeniu ryba powinna być soczysta i miękka w środku, a wypływający z niej sok przejrzysty.
- Danie podawać z warzywami i np. bagietkami z czosnkiem upieczonymi na grillu.
Wygląda bardzo apetycznie i na pewno jest zdrowo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam
To prawda ;-) Zdrowy i smaczny ;-) Zachęcam do wypróbowania i podesłania zdjęcia swojej potrawy ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie.Ja osobiście zmieniłam tylko to ze rybę zawijam w folię aluminiową( bo według tego przepisu ryba pozostała w połowie surowa) a obok zapiekam warzywa.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz ;-) wszystko zależy od grubości fileta -) u mnie nie wyszedł surowy, ale zgodzę się, że w ramach bezpieczeństwa można użyć folii ;-) Pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuń