Dyniowa rozkosz
Całkowity czas: ok. 1 godz.
Porcja: ok. 5 porcji
Całkowity koszt: ok. 20 zł
Składniki:
- 1 mała dynia zwyczajna (te mniejsze są najsmaczniejsze)
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki (można pominąć)
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 600 ml bulionu drobiowego
- ok. 100 ml mleczka kokosowego
- sok z 1/2 cytryny
- makaron ryżowy nitki
- mała kostka żółtego sera
- sól i pieprz
- Dynię umyć i rozkroić. Wydrążyć pestki, które zachować do uprażenia.
- Dynię pokroić w półksiężyce.
- Pomidory pokroić na ćwiartki a paprykę w paski.
- Ząbki czosnku obrać z łupinek.
- Warzywa przełożyć do formy do zapiekania, skropić oliwą z oliwek, oprószyć słodką i ostrą papryką, cynamonem, solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika na funkcję grill i zapiekać w 200 C ok. 15 minut.
- Wystudzić i łyżką oddzielić miąższ dyni od jej skóry.
- Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie wszystko razem zmiksować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe, sok z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta dolać wody lub bulionu.
- Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą. Po 3 minutach osączyć na sicie.
- Na dno kokilek włożyć makaron ryżowy, który zalać kremem z dyni. Wierzch posypać starym żółtym serem.
- Zapiekać w 200 C (termoobieg) do momentu, aż ser się rozpuści.
- Podawać posypane uprażonymi pestkami dyni i np. posiekaną natką pietruszki.
- Pestki dyni wypłukać na sicie z miąższu a następnie osuszyć na ściereczce.
- Pestki przełożyć do formy do zapiekania (najlepiej, aby się nie stykały ze sobą).
- Skropić je oliwą z oliwek i posypać solą morską.
- Zapiekać w piekarniku (200 C) funkcja grill (górna półka) ok. 20 minut. Od czasu do czasu pestki przemieszać podczas zapiekania. Następnie piekarnik wyłączyć i lekko uchylić. Pozostawić je tak, do momentu, aż piekarnik całkiem wystygnie.
Komentarze
Prześlij komentarz