Ciasto z winogronami
Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: blacha o wym. 25x30 cm
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki
na ciasto biszkoptowe:
Biszkopty posmarować dżemem i skleić parami. Powinno wyjść 12-13 sztuk sklejonych ze sobą par.
Galaretkę rozpuścić w 800 ml gorącej wody.
Porcja: blacha o wym. 25x30 cm
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki
na ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- dżem wiśniowy lub inny ciemny
- 2 galaretki cytrynowe
- zielone winogrona (mogą być mieszane)
Biszkopty posmarować dżemem i skleić parami. Powinno wyjść 12-13 sztuk sklejonych ze sobą par.
Galaretkę rozpuścić w 800 ml gorącej wody.
- Przygotować biszkopt.
- Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier.
- Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
- Zmniejszyć obroty do minimum i wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć składniki.
- Ciasto wylać na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (można wyłożyć papierem do pieczenia).
- Na wierzchu poukładać przygotowane biszkopty.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 25 minut. Następnie wystudzić.
- Przygotować masę. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i ostudzić. Następnie utrzeć masło, zmniejszyć obroty i stopniowo, bardzo powoli dodawać ostudzony budyń.
- Winogrona przekroić na pół i wypestkować.
- Na ostudzony biszkopt wylać masę budyniową, następnie wyłożyć winogrona i wylać tężejącą już lekko galaretkę.
Komentarze
Prześlij komentarz