Zupa kalafiorowa
Czas: ok. 30 minut
Porcja: 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 8 zł
Składniki:
1.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
2. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.
4. Ziemniaki, marchew i kalafiora przełożyć do garnka i zalać gorącym bulionem. Dodać naturalną przyprawę do zup. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu około 15 minut,do miękkości warzyw.
6. Zdjąć garnek z ognia, dodać śmietanę i posiekany koperek. Wymieszać i ponownie zagotować.
7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja: 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 8 zł
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 marchewka
- 6 dużych ziemniaków
- ok. 800ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 100 ml słodkiej śmietany
- pęczek świeżego koperku
- sól, pieprz
- 1 łyżka naturalnej przyprawy do zup typu vegeta
- 1 listek laurowy (jeśli nie był dodany do przyrządzenia bulionu)
1.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
2. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.
4. Ziemniaki, marchew i kalafiora przełożyć do garnka i zalać gorącym bulionem. Dodać naturalną przyprawę do zup. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu około 15 minut,do miękkości warzyw.
6. Zdjąć garnek z ognia, dodać śmietanę i posiekany koperek. Wymieszać i ponownie zagotować.
7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz