Sok i mus z czarnej porzeczki
Całkowity czas: ok. 1,5-2 godz.
Porcja: ok. 9 słoików po koncentracie o poj. 190 g
Całkowity koszt: ok. u mnie porzeczki zebrane z ogródka+6 zł cukier
Składniki na sok:
Przygotowanie musu:
Porcja: ok. 9 słoików po koncentracie o poj. 190 g
Całkowity koszt: ok. u mnie porzeczki zebrane z ogródka+6 zł cukier
Składniki na sok:
- ok. 800 g czarnej porzeczki
- 600 g cukru kryształu
- 1,5 litra wody
- miąższ pozostały z owoców
- 300 g cukru kryształu
- ew. sok z cytryny do smaku
- 50 ml wody
- Opłukane porzeczki przełożyć do garnka, zalać wodą i pod przykryciem, doprowadzić do wrzenia, następnie na słabym ogniu gotować ok. 15 minut, do momentu, aż owoce porządnie puszczą sok.
- Odstawić na godzinę.
- Po tym czasie sok odcedzić na sicie (miąższ pozostawić na sicie).
- Do soku wsypać cukier i gotować na słabym ogniu ok. 15 minut, do momentu, aż cukier rozpuści się. W trakcie gotowania zbierać powstające szumowiny.
- Gorący, gotowy sok przelać do wyparzonych słoików. Natychmiast zakręcić i postawić do góry dnem. Jeśli chcecie można je zapasteryzować dodatkowo 15 minut w garnku.
Przygotowanie musu:
- Pozostały miąższ przetrzeć dokładnie przez gęste sito.
- Do powstałego w ten sposób musu dodać odrobinę wody i cukier.
- Gotować na słabym ogniu (bez przykrycia) ok. 30-40 minut.
- Gdy mus zgęstnieje przelać go do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Komentarze
Prześlij komentarz