Ciasto ptysiowe z owocami
Całkowity czas: ok. 1 godz.
Porcja: ok. 12 porcji
Całkowity koszt: ok. 17 zł
Składniki na ciasto:
Porcja: ok. 12 porcji
Całkowity koszt: ok. 17 zł
Składniki na ciasto:
- 120 g mąki
- 100 g masła
- 4 jajka
- 300 ml wody
- 1 płaska łyżka kakao
- szczypta soli
- 500 ml kremówki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 30 ml ciepłej wody
- owoce sezonowe ok. 400 g (maliny, porzeczki itp.)
- Mąkę przesiać z solą.
- Do rondelka włożyć masło, wlać wodę i zagotować.
- Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę, szybko i energicznie wyrobić mikserem, tak aby ciasto odchodziło od brzegów garnka.
- Zdjąć z ognia i chłodzić około 5 minut.
- Następnie do masy wbijać kolejno jajka, dosypać kakao i znów ubijać, do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
- Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część upiec w formie (29x30), wyłożonej papierem do pieczenia, w 200 C (termoobieg) przez ok. 30 minut.
- Wystudzić.
- Przygotować masę.
- Kakao rozpuścić w wodzie.
- Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania dołączyć kakao.
- Gotową masę podzielić na 2 części.
- Masą i owocami przełożyć blaty ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz