Ciasto arbuzowe
Całkowity czas: 1,5 godz.
Porcja: blacha o wymiarach 25X30
Całkowity koszt: ok. 18 zł
Składniki na ciasto:
Porcja: blacha o wymiarach 25X30
Całkowity koszt: ok. 18 zł
Składniki na ciasto:
- 4 żółtka
- 4 białka
- 80 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g oleju
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 1/2 szkl. gorącej wody
- 1/2 arbuza
- dżem truskawkowy
- Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Wystudzić.
- Miąższ arbuza oczyścić z pestek i pokroić na dowolne kawałki. Położyć na sicie, aby lekko odsączył się z soku.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie kolejno, nadal ucierając, stopniowo dosypywać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, powoli wlewać olej i dodać płatki owsiane.
- Na koniec, na najniższych obrotach, wmieszać do masy ubite na sztywno białka.
- Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut.
- Następnie ciasto wystudzić i ostrożnie zdjąć z niego wierzchnią warstwę, którą należy zachować na kruszonkę.
- Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. W trakcie ubijania stopniowo dolewać tężejącą już galaretkę. Pozostawić 3 łyżki galaretki do dekoracji.
- Blat ciasta posmarować dżemem truskawkowym. Następnie ułożyć arbuza i wylać krem śmietanowy.
- Wierzch ciasta posypać kruszonką z upieczonego ciasta.
- "Skropić" pozostałą tężejącą galaretką.
- Całość wstawić do lodówki, aby ciasto stężało. Najlepiej przygotować ciasto dzień wcześniej.
Komentarze
Prześlij komentarz