Bunclok
Całkowity czas: 1,5-2 godz.
Porcja: ok. 8 dużych porcji
Całkowity koszt: ok. 20 zł
Składniki:
Porcja: ok. 8 dużych porcji
Całkowity koszt: ok. 20 zł
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 3 duże marchewki
- 2 duże cebule
- kilka liści kapusty
- ok. 1 kg grubej kiełbasy
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 gałązka świeżego lubczyku
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka kminku
- sól, pieprz
- Wszystkie składniki (oprócz kapusty) pokroić w niezbyt grube talarki.
- Dno i boki kociołka wyłożyć liśćmi kapusty.
- Na liście kapusty, kolejno, warstwami układać, ziemniaki, cebulę, marchewkę, kiełbasę, każdą warstwę należy przesypać ziołami. Należy również pamiętać, że ostatnią warstwą mają być ziemniaki.
- Po wyczerpaniu składników, wierzch potrawy przykryć liśćmi kapusty.
- Kociołek szczelnie zamknąć i postawić na dobrze przepalone ognisko. Nie należy stawiać go w pełnym ogniu.
- Potrawa powinna być gotowa po ok. 1,5 godz. Należy sprawdzić po godzinie, czy jest już gotowa.
Komentarze
Prześlij komentarz