Truskawkowe naleśniki
Czas przygotowania: ok.25 minut
Porcja: ok. 10 naleśników
Całkowity koszt:ok. 15 złSkładniki
na ciasto naleśnikowe:
- 500 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki otrąb pszennych lub dowolnych, jakie lubicie
- 3 jaja
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- ew. polewa czekoladowa lub cukier puder do dekoracji
- 200 g białego twarożku
- ok. 100 ml mleczka kokosowego lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- ok. 10 większych truskawek + parę do dekoracji
- dżem truskawkowy
- Cukier utrzeć z żółtkami na puszysto i stopniowo dodawać kolejne składniki na ciasto naleśnikowe. Na końcu ubić białka jajek i delikatnie wmieszać do ciasta.
- Naleśniki usmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
- Twarożek połączyć z miodem i mleczkiem kokosowym. Dodać pokrojone w kostkę truskawki.
- Naleśniki posmarować serkiem, złożyć na pół, posmarować dżemem i ponownie złożyć.
- Dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz