Grillowanie
Całkowity koszt: ok. 40 zł
Składniki:
- Kiełbaski grillowe wg uznania
- 1 kg boczku surowego
- mieszanka sałat zielonych
- pęczek szczypioru
- pomidorki koktajlowe
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- przyprawa do grilla
- szczypta mielonego pieprzu cayenne
- ser mozzarella
- garść świeżej macierzanki lub tymianku (albo 1 łyżka suszonego)
- mały słoiczek musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- ok. 100 m oliwy z oliwek lub zwykłej
- pieczywo
- Musztardę (odłożyć jedną łyżkę) połączyć z 1 łyżką oliwy, solą, pieprzem cayenne i rozdrobnioną macierzanką oraz cebulą posiekaną w plastry. Marynatą pokryć pokrojony w plasterki boczek. Odłożyć do zamarynowanie na przynajmniej 30 minut.
- Cebulę posiekać na krążki.
- Kiełbaski
ponacinać ukośnie, obsypać przyprawą do grilla i obłożyć cebulką. Skropić odrobiną oliwy. Odstawić do zamarynowania na ok. 15 minut.
- Oliwę z oliwek połączyć z 1 łyżką musztardy, octem balsamicznym, przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sałaty porwać na kawałki, pomidorki poprzekrawać na połowę a mozzarellę pokroić w kostkę. Szczypior posiekać. Wszystko razem połączyć z dressingiem.
Komentarze
Prześlij komentarz