Sałatka z indykiem na piadine
Czas: ok. 1 godz.
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: ok. 12 zł
Składniki na piadine:
- 170 g mąki pszennej
- 105 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka otrąb żytnich
składniki na sałatkę:
- ok. 1/2 kg piersi z indyka
- mała główka zielonej sałaty
- 3 pomidory
- serek sałatkowy feta
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz ziołowy
- oliwa z oliwek do skropienia
- Mięso umyć i dokładnie osuszyć.
- Z przypraw, oliwy i octu zrobić marynatę. Natrzeć nią mięso.
- Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut do zamarynowania.
- Następnie pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni.
- Do miski przesiać mąkę.
- Dodać otręby, sól, wodę i oliwę.
- Składniki wymieszać łyżką, a potem na oprószonym mąką blacie, zagniatać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie, podzielić ciasto na 4 części i cienko rozwałkować na zgrabne koła.
- Smażyć na mocno rozgrzanej patelni 1 minutę z jednej strony, gdy pokażą się na cieście "poduszeczki", a dół lekko się przyrumieni, przewrócić piadinę na drugą stronę i znów smażyć już tylko chwilę, aż się lekko przyrumienią.
- Na usmażone piadinę ułożyć sałatę, pierś z indyka, pomidory i ser feta.
- Całość skropić oliwą z oliwek, przyprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz