Owocowy ekspres
Czas: ok. 1 godz.
Porcja: tortownica o wym. ok. 28 cm
Całkowity koszt: ok. 12 zł
Składniki:
Porcja: tortownica o wym. ok. 28 cm
Całkowity koszt: ok. 12 zł
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 355 g mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- ok. 300 g świeżych owoców (truskawki i czereśnie)
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- Cukier ubić z dwoma całymi jajkami i 3 żółtkami na puszysty krem.
- Dalej ubijając wlać maślankę i cienkim strumieniem olej.
- Następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą i skórkę otartą z cytryny.
- Ubić białka na sztywno i już bez użycia miksera wmieszać delikatnie do ciasta.
- Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub otrębami formy.
- Na wierzch poukładać owocowe.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C (termoobieg) na ok. 40 minut. Wbić patyczek w środek ciasta i sprawdzić czy już jest gotowe.
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka.
- Polać nią wierzch wystudzonego ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz