Dżem truskawkowy
Czas: ok. 2,5 godz.
Porcja: ok. 5 słoiczków poj. 280 g
Całkowity koszt: ok. 10 zł
Składniki:
Porcja: ok. 5 słoiczków poj. 280 g
Całkowity koszt: ok. 10 zł
Składniki:
- ok. 1,5 kg truskawek
- 600 g cukru kryształu
- sok z 2 cytryn
- Truskawki umyć i oczyścić.
- Przełożyć do garnka i wymieszać z cukrem. Odstawić na 1 godz.
- Po tym czasie, na małym ogniu, pod przykryciem prażyć ok. 15 minut, aż truskawki puszczą sok. Co jakiś czas zamieszać.
- Zmiksować blenderem tak, aby pozostało troszkę owoców w całości.
- Następnie bez przykrycia, smażyć na wolnym ogniu ok. 2 godz. co jakiś czas mieszając. Również stopniowo zbierać powstające szumowiny.
- Pod koniec smażenia dolać sok z cytryn.
- Gorący przekładać do wyparzonych słoików i odwrócić do góry dnem.
- Kiedy dżem jest już gotowy? Na schłodzony talerzyk przełożyć odrobinę dżemu. Gdy zacznie tężeć znak, że jest już właściwie odparowany.
- Zwykle wystarczy 1,5 godz.
Komentarze
Prześlij komentarz