Aromatyczne kacze udka
Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki:
- 3 udka z kaczki
- duża garść świeżej macierzanki
- 2 łyżki pieprzu ziołowego
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- olej do smażenia
- 2 szklanki bulionu lub wody
- ok. 10 ziemniaków
- suszony majeranek
- Kacze udka umyć i osuszyć.
- Skórę delikatnie naciąć na krzyż.
- Zrobić marynatę: 4 łyżki oleju połączyć z octem balsamicznym, posiekanym czosnkiem, pieprzem i rozdrobnionymi gałązkami macierzanki.
- Marynatę dokładnie wmasować w kacze udka. Odstawić w zimne miejsce przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
- W naczyniu do zapiekania, na rozgrzanym oleju podsmażyć na rumiano kacze udka najpierw skórą do dołu.
- Przewrócić na drugą stronę i znów chwilę smażyć. Wyciągnąć nadmiar macierzanki, udka polać miodem. Wszystko zalać wodą lub bulionem. Przykryć naczynie.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C (termoobieg) na ok. 1 godz.
- 3o minut przed końcem pieczenia dołożyć oczyszczone ziemniaki obsypane majerankiem.
- Wszystko posolić, przykryć i piec kolejne 30 minut.
- Jeśli nie posiadacie typowego naczynia zarówno na gaz, jak i do zapiekania, obsmażcie udka na patelni, a następnie przełóżcie do naczynia do zapiekania.
- Możecie również udka obsmażyć w dużym szerokim naczyniu i dusić je na piecu, nie zapiekając.
Komentarze
Prześlij komentarz