Zielona jaglana
Całkowity czas: ok. 30 minut
Porcja: 3-4 porcje
Całkowity koszt: ok. 8 zł
Przygotowanie:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki bulionu
- 1/2 szkl. zielonego groszku
- 1 mały brokuł
- 1 cebula
- 30 g startego parmezanu
- 1 łyżka masła
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- Kasze wypłukać, sparzyć wrzątkiem i odsączyć.
- W głębokim garnku podsmażyć posiekaną cebulkę.
- Następnie dosypać kaszę, lekko przesmażyć i zalać bulionem.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować, do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion.
- W między czasie, we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru, ugotować na al dente różyczki brokuła oraz zielony groszek (ok. 6 minut)
- Ugotowaną kaszę połączyć z warzywami, dodać masło i starty ser.
- Jeśli kasza będzie zbyt sucha dodać odrobinę wody z gotowanych warzyw.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Na końcu dodać posiekaną bazylię.
- Podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz