Różane muffinki
Całkowity czas: ok. 40 minut
Porcja: ok. 12 babeczek
Całkowity koszt: ok. 6 zł
Składniki
na babeczki:
- 350 g mąki
- 1 jajko
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 garści płatków róży jadalnej
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 3 garści płatków róży jadalnej
- ok. 100 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- Płatki róży oczyścić z białych końcówek (są gorzkie) i utrzeć w misce z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami soku z cytryny.
- Następnie dodać przesianą mąkę z sodą i pozostałe składniki na babeczki.
- Formę na babeczki wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej z nich nałożyć utartą masę do 3/4 ich objętości.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec k. 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe, powinien być suchy.
- Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić.
- Przygotować lukier.
- Płatki róży oczyścić z białych końcówek, dodać część cukru pudru i część soku z cytryny. Ucierać, dosypując co jakiś czas pozostały cukier i sok z cytryny, do momentu, aż konsystencja lukru będzie gęsta i gładka.
- Gotowym lukrem polać babeczki.
Komentarze
Prześlij komentarz