Wiosenny hamburger
Całkowity czas: 1,5 godz.
Porcja: 3-4 porcje
Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki
na bułeczki:
- ok. 200 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- ok. 120 ml ciepłej wody
- 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- szczypta kurkumy
- ziarna sezamu do posypania
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 jajko
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 30 g pokruszonych krakersów
- 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu ziołowego
- 1/2 opakowania rukoli
- 4 rzodkiewki
- 3 ogórki korniszone
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki białego octu winnego (ew. soku z cytryny)
- odrobina miodu do smaku
- sól i pieprz
- Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę, mąkę, olej, kurkumę, jogurt i sól. Wyrobić, ok. 10 minut, na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na 1 godz. do wyrośnięcia.
- Po tym czasie, przebić ciasto nożem i uformować 5 kulek. Każdą z nich delikatnie rozwałkować. Z góry posmarować olejem i posypać sezamem. Przełożyć na blachę posmarowaną oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C (termoobieg) ok. 15 minut, aż bułeczki będą rumiane.
- W czasie, kiedy ciasto będzie wyrastało, przygotować hamburgery.
- Do zmielonej wieprzowiny, dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Następnie uformować z niej zgrabne kotleciki. Wielkość kotlecików, wg upodobań. Usmażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony.
- Do rukoli dodać pozostałe składniki. Do słoiczka wlać składniki dressingu wraz z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Zamknąć słoiczek i energicznie wstrząsnąć. Dressingiem polać sałatę przed podaniem i całość wymieszać.
- Ciepłe bułeczki nadziewać sałatą i kotlecikiem.
- Jeśli kotleciki Wam zostaną, zamroźcie je i macie następny gotowy obiad.
- Bułeczki z kolei świetnie sprawdzą się na kolację lub śniadanie.
- Taki hamburger można podać na talerzu ze sztućcami.
- Jeśli pogoda dopisuje, kotleciki można przygotować na grillu. Wówczas sałatka i bułeczki będą występowały jako dodatki.
- Kotleciki można uformować wcześniej, skropić je olejem i przechować w lodówce do momentu ich smażenia.
- Bułeczki również można upiec wcześniej i podgrzać je przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz