Syropek z mniszka lekarskiego
Całkowity czas przygotowania: 3 dni
Składniki:
Porcja: ok. 4 słoiczki o poj. 250 ml
Całkowity koszt: ok. 5 złSkładniki:
- 500 kwiatów mniszka lekarskiego
- 1 litr wody
- 1 kg cukru kryształu
- 1-2 cytryny
- mała laska cynamonu (można pominąć)
- Należy rozpocząć od nazbierania ładnie rozwiniętych kwiatów mniszka lekarskiego, bez łodyg, z pól oddalonych od drogi i nie pryskanych nawozami.
- Po przyniesieniu do domu, kwiaty rozłożyć na białym papierze lub tkaninie, na ok. 3 godzinki, aby małe żyjątka opuściły kwiaty. Można zostawić też na dużych sitach.
- Po tym czasie, przełożyć kwiaty do dużego, najlepiej szerokiego garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem, na średnim ogniu, gotować 15 minut. Po czym odstawić, przykryte, na 24 godziny.
- Po upływie doby, należy dokładnie odcedzić powstały wywar, najlepiej przez gazę.
- Do wywaru wsypać cukier, dodać sok z cytryny i ew. laskę cynamonu.
- Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować, ciągle mieszając ok, 2 godz., bez przykrycia.
- Znowu odstawić, najlepiej na całą noc. Nazajutrz ponownie gotować ok. 2 godziny na słabym ogniu. Po godzinie gotowania sprawdzić konsystencje, wylewając troszkę syropu na spodek talerzyka. Włożyć do lodówki na 15 minut i po tym czasie sprawdzić czy syrop ma konsystencję podobną do płynnego miodu.
- Gotowy, gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
- Kwiaty mniszka należy zbierać w ciepły i słoneczny dzień, najlepiej do południa.
- Osobiście napar robię wieczorami, aby przeleżał przez noc.
- Po upływie doby, znowu wieczorem, dodaję pozostałe składniki, gotuję i ponownie odstawiam na noc.
- Nazajutrz, w zależności jak pozwala mi czas ,ponownie gotuję.
- Taki syropek może stać w chłodnym miejscu nawet ponad rok.
Komentarze
Prześlij komentarz