Słodkie cudeńko
Czas: ok. 4 godz.
Czas pieczenia: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Porcja: blacha o wym. 25X30
Całkowity koszt: ok. 15 zł
Składniki
na ciasto kruche:
na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 400 ml mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 3 łyżki galaretki pomarańczowej
- 200 g śmietany kremówki
- 1/4 kurkumy
- szczypta soli i cukru
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 300 g mrożonych owoców (truskawki, borówki, malinki) lub świeże
- Masło wysiekać z nożem. Następnie dodać cukier, żółtka i szybko wyrobić na jednolite ciasto.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i upiec w 180 C (termoobieg) ok. 15 minut. Ostudzić.
- Do gotującego się mleka wsypać szczyptę soli i cukru. Dosypać kaszę mannę, kurkumę i gotować na małym ogniu, do momentu, aż kasza napęcznieje.
- Trzy łyżki galaretki rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i dodać ją do ciepłej kaszy. Dokładnie wymieszać i wystudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z wystudzoną kaszą.
- Na wystudzone kruche ciasto wyłożyć gotową masę i włożyć całość do lodówki na ok. 2 godz.
- Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody.
- Owoce rozmrozić na sicie.
- Po upływie 2 godz. na masę wyłożyć owoce i tężejącą lekko galaretkę. Ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
- Ciasto na początku dość ciężko się zagniata, ale nie należy się zniechęcać.
- Jeśli nie lubicie kurkumy to zamieńcie ją na cynamon lub całkowicie zrezygnujcie z tych dodatków.
Komentarze
Prześlij komentarz