Pasztet Basi
Całkowity czas przygotowania: ok. 3 godz.
Składniki
do gotowania:
Porcja: 3 duże keksówki (lub wg uznania)
Całkowity koszt: ok. 40 złSkładniki
do gotowania:
- 3 kg mięsa wieprzowego (1 kg boczku surowego, 1 kg karkówki, 1 kg łopatki)
- 2 marchewki
- 1/2 korzenia selera
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- 10 ziaren jałowca
- 3 łyżki soli
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 2 czerstwe bułki
- 5 żółtek
- 5 białek
- 3 płaskie łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 płaskie łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 płaskie łyżeczki imbiru
- sól, pieprz
- duża garść żurawin suszonych
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- W dużym głębokim garnku obsmażyć, na rozgrzanej oliwie, kawałki mięsa.
- Następnie dodać pozostałe składniki do gotowania, zalać winem i uzupełnić wodą, tak aby pokryć całkowicie mięso.
- Gotować pod przykryciem, na słabym ogniu, ok. 1 godziny do miękkości.
- Po ugotowaniu wycedzić całość na sito. Wyjąć liście laurowe.
- W wywarze z gotowania namoczyć czerstwe bułki, a następnie odcisnąć.
- Wystudzone mięso i warzywa zmielić trzykrotnie w maszynce.
- Powstałą masę wymieszać ręcznie z żółtkami, pieprzem, namoczonymi bułkami, gałką i imbirem.
- Na koniec ubić białko z jajek i wmieszać do masy.
- Dosypać również żurawinę i całość dokładnie połączyć.
- Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Foremki (keksówki) posmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą.
- Przygotowaną masę pasztetową nałożyć do foremek, do mniej więcej 2/3 ich objętości.
- Zapiekać w kąpieli wodnej około 1 godziny, w 200 C termoobieg.
- Góra pasztetu powinna ładnie się zrumienić.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz