Mazurek fantazja
Całkowity czas przygotowania: 1,5-2 godz.
Porcja: ok. tarta o śr. około 25 cm
Całkowity koszt:ok. 15 złSkładniki
na ciasto kruche:
- 270 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 50 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru
- ok. 100 g owoców mrożonych (borówki, wiśnie, lub inne)
- Mrożone owoce wyłożyć na sitka, aby rozmarzły i ociekły z soku.
- Przesianą mąkę połączyć z cukrem pudrem. Dodać zimne masło. Wysiekać nożem na kruszonkę. Usypać kopczyk, zrobić dołek i wbić jajko. Wyrobić jednolite, kruche ciasto. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce ok. 1/2 godziny.
- Po tym czasie, ciastem wyłożyć okrągłą formę na tartę, o śr. ok. 25 cm, posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Nakłóć widelcem i ponownie schłodzić w lodówce.
- Przygotować ciasto ptysiowe.
- Masło roztopić we wrzącej wodzie na słabym ogniu.
- Zdjąć z ognia, wsypać mąkę, ponownie położyć na ogień i szybko wyrobić drewnianą łyżką lub mikserem.
- Zdjąć z ognia, mieszając, delikatnie schłodzić. Następnie wbić jajka i wyrobić na jednolitą masę.
- Schłodzoną masę nałożyć do szprycy.
- Ciasto kruche wyjąć z lodówki i szprycą wykonać szachownicę z ciasta ptysiowego na spodzie ciasta kruchego.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C (termoobieg) na ok. 30 minut. Ciasto powinno się zezłocić, a ptysiowe dodatkowo wyrosnąć, jak na karpatkę.
- Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z formy lub w niej pozostawić (jeśli jest szklana).
- Przygotować masę.
- Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Mniej więcej w połowie ubijania dodać serka mascarpone i dalej ubijać.
- Na ciasto, w dołki, poukładać część owoców.
- Śmietankę nabić do szprycy i fantazyjnie ozdobić nią wierzch mazurka.
- Udekorować pozostałymi owocami.
- Posypać np. zmieloną, suszoną mięta.
Komentarze
Prześlij komentarz