Królik z sałatką z czerwonej kapusty
Składniki
na królika:
- 1 królik
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- Szczypta ziaren kminku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ok. 150 ml oleju
- sól, pieprz
- 300 g ziemniaków sałatkowych
- 300 g czerwonej kapusty
- pęczek szczypiorku
- garść rukoli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- Tuszkę z królika podzielić na części. Włożyć do dużej miski.
- Przygotować marynatę. Ocet balsamiczny połączyć z olejem, tymiankiem, kminkiem, solą, pieprzem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dokładnie wymieszać.
- Marynatą pokryć królika. Odstawić do zamarynowania na 2 godz. a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie, królika solidnie obsmażyć na rozgrzanej oliwie, w głębokiej patelni. Podlać wodą, lub bulionem tak, aby sięgała mniej więcej do połowy mięsa. Przykryć i na średnim ogniu dusić około 1 godz., do momentu, aż królik będzie miękki. Co jakiś czas, polewać mięso powstającym sosem, z duszenia królika.
- W między czasie przygotować sałatkę.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i pokroić w grubą kostkę.
- Kapustę poszatkować i zalać na 10 minut wrzącą wodą. Po tym czasie odcedzić.
- Ziemniaki wraz z kapusta przełożyć do miski. Przestudzić.
- Dodać rukolę i posiekany szczypiorek.
- Przygotować dressing.
- Ocet balsamiczny połączyć z miodem. Stopniowo dolewać oliwy, mieszając, aż powstanie emulsja. Doprawić solą i pieprzem.
- Sosem polać składniki sałatki i całość wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
- Gotowego królika podawać polanym sosem z duszenia, z sałatką z czerwonej kapusty.
Komentarze
Prześlij komentarz