Kaczka inaczej...
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
Porcja: dwie porcje
Całkowity koszt: ok. 18 złSkładniki:
- 2 piersi z kaczki
- 2 garści rukoli
- kilka liści sałaty lodowej
- 8 kulek mozzarelli
- 1 puszka pomarańczy
- ok. 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka zalewy z mandarynek
- sól, pieprz
- słodka mielona papryka
- Piekarnik nagrzać do 200 C (z termoobiegiem) i włożyć do niego naczynie do zapiekania.
- Pierś z kaczki natrzeć solą i pieprzem.
- Na zimną patelnię położyć piersi skórą do dołu, włączyć palnik i obsmażać pierś do momentu, aż skórka się zrumieni (powoli rozgrzewająca się patelnia spowoduje, że tłuszcz całkowicie się wytopi, a skórka będzie chrupiąca).
- Gdy skórka dobrze się zrumieni, obrócić piersi na drugą stronę i chwilę smażyć.
- Ostrożnie przełożyć piersi skórą do dołu, do naczynia do zapiekania i zapiekać jeszcze dodatkowo w 200 C około 8 minut. Można odrobinę wlać oleju wytopionego z pod kaczki.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić pierś, aby odpoczęła (nie kroić, aby soki nie wypłynęły).
- W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
- Rukolę wymieszać z pokruszoną sałatką lodową, skropić olejem i przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Mandarynki odsączyć, pozostawiając 1 łyżkę zalewy.
- Kulki mozzarelli również odsączyć.
- Sałatkę wyłożyć na talerz.
- Na nią poukładać pokrojoną pierś z kurczaka, mandarynki oraz mozzarellę.
- Ser dodatkowo oprószyć słodką papryką.
- Przygotować dressing: zmieszać ze sobą jogurt, majonez i zalewę. Doprawić do smaku.
- Dressingiem polać danie.
- Tłuszcz wytopiony z kaczki zachować, np. do zapiekania ziemniaczków.
Komentarze
Prześlij komentarz