Babka kokosowa
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: ok. średnia forma kominkowa
Całkowity koszt: ok. 8 złSkładniki
na ciasto:
- 100 g mąki tortowej
- 100 g cukru kryształu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła
- 1/3 szkl. kwaśnej śmietany
- 140 g wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki suszonej, zmielonej mięty (można pominąć)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 6 łyżek wody
- cukier puder do posypania lub inne ozdoby
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Stopniowo dodać jajka i dalej ubijać.
- Wsypać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i mięte.
- Wlać śmietanę.
- Wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto.
- Formę kominkową do babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Przełożyć do niej gotowe ciasto.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 30 minut.
- Sprawdzić patyczkiem, czy babka się upiekła.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i dopiero wyjąć z foremki.
- Przygotować syrop cytrynowy.
- W garnku zmieszać składniki syropu, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować, aż cukier się całkowicie roztopi.
- Ciepłym syropem polać jeszcze ciepłe ciasto.
- Udekorować cukrem pudrem lub dowolnie inną formą.
Komentarze
Prześlij komentarz