Zupa pomidorowa
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut.
Porcja: ok. 4 porcje
Całkowity koszt: ok. 5 złSkładniki:
- 400 g pomidorów z puszki (w sezonie świeżych)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu
- 1 cebulka
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz, ewentualnie cukier do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 ml śmietany kremówki
- natka pietruszki
- Posiekaną cebulkę zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.
- Dodać pomidorki z puszki i koncentrat. Zamieszać i lekko przesmażyć.
- Zalać bulionem, doprawić oregano, solą i pieprzem.
- Gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
- Po tym czasie zupę zdjąć z palnika i zmiksować.
- Ponownie postawić na ogień, dodać śmietanki i doprowadzić do wrzenia na słabym ogniu.
- Doprawić do smaku.
- Podawać z ryżem lub drobnym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz