Wiosenne nuggetsy
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Marynowanie: 2 godziny
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 15 złSkładniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- olej do smażenia
- pokruszone płatki kukurydziane
- ok. 50 ml oliwy z oliwek lub innej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- 3 garści sałaty rukoli
- 2 łyżki startego sera mozzarella
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól, pieprz
- Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki wg uznania.
- Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem.
- Składniki marynaty dokładnie połączyć ze sobą i obtoczyć w niej pokrojone mięso. Odstawić do lodówki na 2 godz. do zamarynowania.
- Przygotować dressing do sałatki.
- Oliwę z oliwek połączyć z octem balsamicznym, musztardą, miodem, doprawić solą i pieprzem.
- Rukolę przed podaniem polać sosem i posypać startą mozzarellą. Delikatnie przemieszać.
- Zamarynowane mięso przemieszać jeszcze raz w marynacie i każdy kawałek obtoczyć w płatkach kukurydzianych.
- Każdy kawałek obsmażyć na rozgrzanym oleju około 4 minuty z każdej strony. Jeden przekroić i sprawdzić czy są dosmażone do środka.
- Odsączyć w razie potrzeby z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Gotowe kotleciki podawać na sałatce z rukoli.
Komentarze
Prześlij komentarz