Owsiane ciasteczka z fantazją
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: ok. 15 ciasteczek
Całkowity koszt: ok. 10 złSkładniki:
- 1 szklanka suszonych żurawin
- 1 szklanka pokruszonej czekolady z orzechami
- ok. 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka fasolki czerwonej z puszki
- 1 jajo
- 1 białko jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki dowolnego soku owocowego
- szczypta soli
- szczypta imbiru
- Sok owocowy podgrzać i zalać nim suszoną żurawinę. Odstawić, aby nasiąknęły.
- Fasolkę odsączyć z puszki, a następnie ją opłukać.
- W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, płatki owsiane, sól, imbir i czekoladę.
- Odcedzoną fasolkę zmiksować blenderem na papkę. Dodać jajko, cukier i ciągle miksując stopniowo wlewać olej.
- Mieszankę fasolową połączyć dokładnie z suchymi składnikami, odsączonymi żurawinami i ubitym na sztywno białkiem.
- Nakładać ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C (termoobieg) około 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz