Mini naleśniczki z owocami
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 12 naleśniczków
Całkowity koszt:ok. 10 złSkładniki
na ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 250 g maślanki
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- ok. 300 g malin mrożonych lub innych owoców
- 2 łyżki miodu płynnego lub cukru
- 250 ml kremówki
- 1 łyżka cukru
- Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem.
- Odstawić na 10 minut.
- W tym czasie przygotować mus.
- Owoce przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać cukier i gotować na słabym ogniu, aż puszczą sok, a cukier roztopi się. Następnie zmiksować, ale tak, aby część owoców pozostała w całości.
- Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i łyżką nakładać porcję ciasta.
- Smażyć ok. 1 minuty z każdej strony, do momentu, aż placuszki się zarumienią.
- Usmażone naleśniczki podawać z musem i bitą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz