Leniwe z zeszytu mamy
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 50 kluseczek
Całkowity koszt: ok. 5 złSkładniki:
- 500 g chudego twarogu
- 200 g mąki krupczatki typ 450
- 2 jaja
- masło do okraszenia
- powidła śliwkowe
- Serek rozdrobnić w misce widelcem.
- Dodać do niego same żółtka i dokładnie rozetrzeć, najlepiej drewnianą pałką, na gładką masę.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Do utartej wcześniej masy serowej, dodać mąkę i ubite białka. Wymieszać najpierw łyżką, a potem wyrobić rękoma na gładką, zwartą masę.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Uformować wałeczki, z których następnie kroić skośne kluski.
- Do wrzącej, osolonej wody wrzucać stopniowo kluski. Gdy wypłyną na górę, gotować jeszcze ok. 3 minuty na średnim ogniu.
- Podawać od razu, polane roztopionym masłem, np. w towarzystwie powideł śliwkowych.
- Jeśli masa będzie zbyt sucha, można dodać odrobinę śmietany.
- Z kolei jeśli będzie zbyt lepka, dosypać odrobinę mąki.
- Nie należy jednak przesadzać ze zbyt dużą ilością mąki w trakcie wyrabiania i kształtowania wałeczków.
Komentarze
Prześlij komentarz